A klíma használata okosan - olcsón és energiatakarékosan

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

A klíma használata okosan - olcsón és energiatakarékosan

A legtöbb ember számára általánosan a legelfogadhatóbb hőmérséklet körülbelül 20-25 Celsius fok között van. Annak érdekében, hogy lakásunkban se túl meleg és se túl hideg ne legyen, egyre többen használnak manapság légkondicionáló készülékeket azért, hogy otthonuk hőmérséklete még komfortosabb lehessen. Ezek a mai, igen modern berendezések pedig nem csak nyáron használhatóak, hanem télen is jó szolgálatot tudnak tenni.

Mennyibe kerül egy jól működő klímaberendezés?

A legkorszerűbb klímák télen és nyáron is egyaránt üzemeltethetők. Ebből kifolyólag az ember teljesen ki tudja használni a berendezés funkcióit, hiszen míg a melegben az a célunk, hogy kicsit lehűtsük a lakást, ezzel az eszközzel a hidegben fűteni is tudunk. Használata egyszerű, modern és kényelmes, így senki számára nem okozhat nagy fejtörést beüzemelni. Szakemberek szerint az elvárásoktól, illetve a készülékek tulajdonságaitól függően körülbelül 150-200 ezer forinttól indulnak a berendezések eladási árai. Egy ennyibe kerülő klíma már egy nagyobb lakást is le tud hűteni a nyári hőségben, vagy a hűvösebb időben fel tud fűteni.

Vásárláskor mindenképpen számoljuk az ár mellé még hozzá a beszerelési költségeket is, melyet minden esetben érdemes tapasztalt szakemberre bízni. Napjainkban egyre többen vásárolnak olyan berendezéseket, melyeket kényelmesen, okostelefon segítségével is tudnak irányítani, hiszen wifivel működik. Ennek köszönhetően kényelmesen, a kanapén feküdve tudjuk beállítani azt a hőfokot, amely számunkra ideális otthon.

Ezt a legmodernebb készülékek már alapból is tudják, ám ha régebbi változatunk van, egy kis felárért mi is élvezhetjük ezt a szuper kényelmi funkciót. A ma gyártott hűtésre és fűtésre is alkalmas klímák akár -35 fokig is használhatóak, ám természetesen ezt nem használjuk ki a hétköznapok során. Az általános felhasználásra gyártott berendezések általában -15 fokig üzemeltethetőek, amelyek a magyarországi téli időjárási viszonyokhoz tökéletesen megfelelőek.

Mennyire éri meg klímával fűteni?

Szakértők szerint egyáltalán nem kell attól félnünk, hogy hatalmas villanyszámla fog érkezni hozzánk pár héten belül, ha elkezdjük a klímát fűtésre is használni. Sőt, sok esetben sokkal olcsóbban jövünk ki, ha ezzel a megoldással melegítünk a lakásban, mintha beüzemelnénk a radiátorokat. Ilyenkor csak arra kell figyelnünk, hogy rendszeresen karban legyen tartva a berendezés.

Míg azoknál az eszközöket, amelyeket csak nyáron használunk, elég lehet évente egyszer kitisztítani, addig az év minden szakában használt változatoknál legalább két alkalommal időt kell szánnunk a karbantartására. Ha nyáron nincs hatalmas kánikula, akkor is érdemes lehet beüzemelni a berendezést, hiszen nem csak a nagy meleget, de a fülledt, párás levegőt is tökéletesen meg tudja szüntetni. Mivel ezek a berendezések párátlanítani is képesek, így hamar kellemessé és könnyebbé tudják varázsolni a levegőt.

A mai modern készülékek szakszerű felszerelés és rendszeres karbantartás mellett akár 10-12 évig is tudnak mindenféle gond nélkül működni. A karbantartás pedig nem csak a gép tisztán tartása miatt kell, hanem a mi egészségünk miatt is elengedhetetlen. A rendszeres tisztítás mellett a berendezés élettartama és biztonságos üzemeltetése is fenntartható hosszú éveken át. Nagyon fontos, hogy alaposan ki legyen takarítva a légkondiban található szűrő, hiszen ez rengeteg port és szennyeződést képes felfogni, így akár allergiás reakció vagy felső légúti problémákat is elő tud idézni. Az újabb modellek már olyan fejlett szűrővel vannak ellátva, amelyek tökéletesen meg tudják szűrni a helyiség levegőjét. Léteznek olyan szűrők, amelyek csak a port képesek felfogni, de találhatunk olyat is, melyek mindenféle baktériumokat és vírusokat is ki tudnak szűrni a levegőből.

Hogyan használjuk a klímát az irodában?

Azok az emberek, akik irodában dolgoznak, biztosan hozzászoktak már a klímaberendezésekhez. Az azonban egy örök vitatéma, hogy mikor kapcsoljuk ki vagy éppen be, illetve hogy hány fok legyen. Nem egyszerű a kérdés, hiszen itt általában egyszerre több ember is dolgozik és nagyon nehéz azt összehozni, hogy mindenki számára ideális legyen a hőmérséklet. Míg az egyik kolléganő kabátban vagy vastag pulcsiban vacog, a másik már nem is tud mit levenni magáról, annyira melege van. Érdemes egy közös megbeszélés során megvitatni azt, hogy hány fok is legyen télen és nyáron az irodában.

Hazánkban most már másfél évtizede létezik az a rendelet, amely szigorúan előírja azt, hogy milyen hőmérsékletet kell biztosítani a munkahelyen. Emellett több statisztika is elkészült azzal kapcsolatban, hogy mégis milyen módon, milyen körülmények között lehetséges a leghatékonyabban elvégezni a munkánkat. Az USA-beli Cornell University kutatói kiderítették, hogy az az irodai dolgozó, aki átlagosan 25 Celsius fokos irodahelyiségben végzi a munkáját, sokkal jobban tud összpontosítani, illetve az elgépelési aránya is csupán 10 százalék.

Emellett hasznosan töltötték ki az egész munkaidejüket, így sokkal jobb teljesítményt tudtak elérni a nap végére. Viszonyításként megnéztek egy olyan csapatot is, akik 20 Celsius fok körül dolgoztak. Náluk észrevehető volt az, hogy a munkaidejük több mind felét nem is gépeléssel töltötték, emellett a gépelési hibaarányuk is felugrott 25 százalékra.

Tehát nem érdemes egy főnöknek se spórolni a klímaberendezés bekapcsolásán, még így a hideg hónapokban sem, hiszen ebből a felmérésből egyértelműen kiderült, hogy sokkal jobban érzi magát melegebb környezetben egy irodai alkalmazott, ezáltal sokkal jobban tud dolgozni, mint az, aki az egész munkaidejét végig vacogja. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egész nap a nagyon meleg irodába kell ülni. Az se tesz jót a hatékonyságnak, ha túlságosan magas a hőmérséklet, hiszen ilyenkor az ember elálmosodik, nehezebben tud jól teljesíteni és csökken a koncentrációs képessége is. Egy 2006-ban végzett vizsgálat szerint a legjobb hőmérséklet 22 Celsius fok, ekkor a legmagasabb az ember termelékenysége. E felett, 23-24 foktól már elkezd rohamosan romlani az ember munkateljesítménye.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695