A legtöbb klímát nem csak nyáron, de ősszel és télen is tudjuk használni, amikor beköszönt a hűvös időszak. Természetesen vannak emberek, akik még mindig nem merik fűtésre használni ezeket a berendezéseket, pedig szakemberek szerint is tökéletes megoldás lehet az átmeneti időszakban melegíteni vele a lakást.

Az a tény, hogy hazánkban még kevesen fűtenek klímával, több okra is visszavezethető.

Az egyik az, hogy még nincs benne a köztudatban és sok klíma tulajdonos nem is tudja, hogy az ő berendezésén megtalálható a fűtés funkció is. A másik ok pedig az, hogy félnek a magas számláktól, pedig a közhiedelemmel ellentétben, a légkondicionálóval igazán gazdaságos módon lehet fűteni.

Hogyan fűtsünk gazdaságosan a klímánkkal?

Egy olyan berendezés, amely nem csak hűtésre, hanem fűtésre is szolgál, egészen más elven működik, mint egy gázkazán. Ahogy beköszönt a hűvös ősz, egyre többen öltözködnek otthon is jobban fel és a kis lakások hamar ki is hűlnek. Húzzuk, halogatjuk a fűtést, de pár hét után be kell látnunk, hogy kénytelen vagyunk valahogyan felmelegíteni az otthonunkat. Azonban, ha a társasházi lakásunkban központi fűtés van beszerelve, ez nem ilyen egyszerű, hiszen azt nem mi szabjuk meg, mikor kapcsoljuk ki- és be. Az ilyen hideg, esős, borongós őszi napokra lehet tökéletes megoldás, ha egyszerűen a klímaberendezésünket üzemeljük úgy be, hogy ezentúl ne lehűtse, hanem felmelegítse a szobánkat. Attól pedig nem kell tartanunk, hogy túl sok áramot fog fogyasztani a klíma!

Az alternatív fűtőtesttel még gazdaságosabban is kijöhetünk, mintha például egy olajradiátort üzemelnénk be, ez pedig a technológiai különbségeknek köszönhető. A hagyományos olajradiátor ugyanis működése közben egy fűtőszál segíti, hogy az áram hőenergiává alakuljon. Ez a legtöbb esetben egy az egyben történő energia leadásra elegendő, tehát egy olajradiátor 1kW elektromos energiából legfeljebb 1kW hőenergiát tud előállítani.

Ezzel szemben a fűtésre is alkalmas klímaberendezések egy olyan hőszivattyús technológiával működnek, amelyek képesek akár ötször jobb hatásfokot is elérni melegítés közben. A szakemberek szerint Magyarországon is szép lassan, egyre népszerűbb lesz klímával fűteni, hiszen az emberek rájönnek, hogy nem csak gyorsabban felfűti a lakást, de egy gombnyomással, kényelmesen működik és még spórolni is lehet vele. Azonban van néhány nagyon fontos dolog, amire oda kell figyelni a berendezéssel kapcsolatban, nem csak hűtés, de fűtés közben is.

A klímaberendezés számtalan előnnyel bír

A klíma használata során rengeteg előnyt élvezhetünk a berendezéssel kapcsoltban. A készülék az év minden szakában képes tökéletes hőmérsékletet biztosítani lakásunkban. Kényelmesen és egyszerűen tudjuk folyamatosan szabályozni a benti hőmérsékletet, mind télen, mind nyáron. Igazán praktikus, hiszen az eszközt néhány gombnyomás segítségével könnyedén be tudjuk előre állítani, így a kívánt hőfok elérése után magától le fog kapcsolni, majd ha elkezd kihűlni (vagy éppen nyáron felmelegedni) a lakás, újra üzemelni kezd. Ez biztosítja azt, hogy folyamatosan egységes hőmérséklet legyen otthonunkban. Az, hogy ezek a korszerű berendezések kényelmesen, akár a televízió nézés közben, fekve is irányíthatóak még egy plusz pont a javukra, arról nem is beszélve, hogy a lakás felfűtési ideje is jóval kevesebb, mint egy hagyományos radiátor esetén.

Miért fontos a tiszta szűrőberendezés?

Mivel ezek a modern készülékek képesek egész álló nap üzemelni, ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy tiszta szűrőrendszeren keresztül haladjon át a levegő. Mivel a klímaberendezések olyan fejlett légszűrőkkel vannak ellátva melynek köszönhetően a lakás levegője is folyamatosan tisztul. A legtöbb berendezést emellett még párátlanítóként is tökéletesen lehet alkalmazni, ha megtalálható rajta ez a funkció. A párátlanítás után észrevehetjük, hogy drasztikus csökken a lakásban felbukkanó penész esélye is. Vannak természetesen olyan szűrők is, melyek egyszerűbbek és csak arra jók, hogy a levegőben található port megtartsák magukban, ám rengeteg olyan van, mely eltünteti a levegőben található baktériumok 90%-át, vagy éppen a pollenszűrő, mely az allergiás rohamokon képes segíteni.

A légszűrők minősége fontos szempont lehet akkor, amikor a klímát kiválasszuk és megvásároljuk, ezért érdemes utánajárni, hogy melyik klímába milyen szűrőt lehet használni. Amit mindenképpen fontos szem előtt tartani, az az, hogy a klímában lecsapódó nedvesség kiváló táptalaj lehet különböző baktériumok és penészgombák számára. Annak ellenére, hogy a legmodernebb berendezések már képesek mindenféle antibakteriális funkciót ellátni, mindenképpen ügyelni kell arra, hogy rendszeresen és megfelelően tisztítva legyen a klíma és a szűrőberendezése is.

Milyen gyakorisággal kell karbantartani a légkondit?

Ahogy megvesszük a klímánkat, mindenképpen ügyelni kell arra, hogy ezentúl folyamatosan karban kell majd azt tartani annak érdekében, hogy sokáig tökéletesen üzemeljen és mindig friss, tiszta levegőt fújjon. Szakemberek szerint a hagyományos, egyszerűbb gépeket is érdemes évi egy alkalommal karbantartani, míg azok, amelyeket nem csak hűtésre, de fűtésre is beüzemelünk, minden szezon előtt rendbe kell tenni.

A szűrők szakszerű kitisztítására szakembert kell hívnunk, ezzel a plusz költséggel pedig még a berendezés vásárlásakor számolnunk kell. Az a rendszer, amely nyáron hűt, télen pedig fűt, hamarabb koszolódik, hiszen az év minden szakában rendszeresen használatban van. Nyár előtt, tavasszal és nyár végén, ősz előtt érdemes a karbantartási műveleteket elvégeztetni rajta. A megfelelő klímatisztítással a berendezés hatékonyságát is növelni tudjuk, mindemellett az energiafelhasználást csökkentjük.

Ha nem hűt eléggé a készülékünk nyáron vagy kellemetlen, jellegzetes szag árad belőle, akkor bizony eljött az ideje a következő karbantartásnak, amelyről sosem szabad megfeledkezni. Ha nincs időközönként alaposan kitakarítva, akkor a baktériumok is elkezdenek elszaporodni. A mikroorganizmusok pedig elkezdhetnek minket irritálni, orrfolyással, torokfájással, szem irritációval és egyéb kellemetlen tünetekkel.