Végre közeledik a tavasz, az emberek alig várják a kellemes meleget. Azonban mielőtt beköszönt a nyári hőség, van egy elvégzendő feladatunk: a klímatisztítás. Ha télen többször használtuk, akkor a páralecsapódás miatt kedvező talajt adtunk a vírusoknak és baktériumoknak.

Egy rosszul fertőtlenített klíma rossz hatással lehet az egészségünkre, és akár allergiás reakciót is kiválthat. Arról nem is beszélve, hogy közeledik a tüsszögés szezonja, tehát érdemes duplán felkészülni.

A klímatisztítás nemcsak a felhasználónak jó, hanem a klímának is, mivel így gondoskodunk a zavartalan működéséről. A karbantartás hiánya megrövidíti az élettartamot, úgyhogy ne gondolkozzunk sokáig! Nem véletlenül mondják, hogy évente kétszer kell nekiállni a tisztításnak, pont a szezonális használat előtt. Ha pedig ezzel nem sikerült meggyőzni magunkat, akkor gondoljunk a garanciára is, amit könnyedén elveszíthetünk.

A tisztítás menete

Mielőtt azonban nekiesnénk, el kell végezni pár extra lépést. Az első, hogy áramtalanítjuk a készüléket. Ezután jön a klíma felnyitása és kitörölgetése. Fontos, hogy ez a lépés inkább nevezhető felületesnek, és arra szolgál, hogy a nagyobb szennyeződést eltávolítsuk. Ha ezzel kész vagyunk, akkor szükségünk lesz egy klímatisztító sprayre is, amit szinte bármelyik boltban beszerezhetünk.

Az áruk pár ezer forint körül mozog, tehát nem érdemes rajta spórolni. A spray-t egyenletesen kell használni, majd legalább 10 percet kell várnunk, hogy biztosan kifejtse a hatását. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a gombák és baktériumok ne maradjanak életben.

A következő lépés a készülék bekapcsolása és járatása. Ez azért fontos, mert így a hőcsere az elvezető csőbe is eljuttatja a fertőtlenítő folyadékot. Miközben várunk, érdemes kimosni a beltéri szűrőt, és amint megszáradt, visszarakni. Ne feledkezzünk meg a vízgyűjtő tálca tisztításáról sem. A kültéri egységekhez általában nagynyomású levegőt szoktak használni. Ennél a lépésnél arra kell figyelni, hogy a hőcserélő lamellái közé is bejussunk, mert csak így tudjuk kiiktatni a felgyülemlett port és szöszöket.

Néha azonban célszerű szakembert felfogadni, mivel ő felülvizsgálja a csőszigetelést, és megnézi a gumialátétek állapotát, elvégzi az elektromos csatlakozások ellenőrzését, és általános állapotfelmérést tart. A kondenzvíz rendszerét is ellenőrizni szokta, amivel megállapítja a klímánk hatékonyságát és a levegő hőmérsékletét.

A karbantartás fontossága

Nem győzzük elégszer kihangsúlyozni, hogy a rendszeres karbantartás elengedhetetlenül fontos. A légkondicionáló készülékek folyamatos páralecsapódásnak vannak kitéve, így a baktériumok és vírusok kedvük szerint terjedhetnek. A nem kívánt kórokozók nemcsak rossz szagot hagyhatnak a lakásban, hanem az egészségünkre is károsak. A rendszeres tisztítás segít, hogy a készülékünk újabb éveket nyerjen, és ne kelljen újat vásárolni.

Keressük fel a szakembert még a szezon előtt, mivel így bármikor bekapcsolhatjuk, és beelőzzük a szervizek túlterheltségét. Nem számít, ha hamarabb érkeznek meg az első hullámok, a mi klímánk készen fog állni.