Nyáron és a kora őszi időszakban, amikor nagy melegek vannak, a klimatizált munkahelyeken rendszerint kisebb háború szokott kitörni a kollégák között. A probléma forrása, hogy a férfiakkal ellentétben a hölgyek többsége nem szereti, ha az irodában a kinti hőmérséklethez képest jóval hűvösebb van. Rendszerint pulóvert hordanak, vagy más módszerekkel próbálnak védekezni a hideg ellen. Panaszuknak pedig sokszor hangot adnak.

A férfiak viszont igazi megváltásként tekintenek a klímára és minden igyekezetükkel azon vannak, hogy megteremtsék a számukra ideális környezetet. A munkáltatók általában harmadik félként, a fejüket fogva figyelik a kibontakozó viszályokat, többszöri sikertelen lépéseket téve a békéltetés felé. Gyakori eset, hogy a kompromisszum helyett egyoldalú döntések születnek, amelyekkel a vita ugyan megszüntethető, de a probléma nem. Mivel a munkavégzés hatékonysága szempontjából sem mindegy, hogy milyen hőmérséklet uralkodik az irodában, ezért érdemes valamilyen egyezségre jutni.

Erre ösztönöznek azok a célirányos felmérések is, amelyek szerint a nők melegebb, a férfiak pedig hűvösebb környezetben teljesítenek jobban. De vajon mi az ideális hőfok, amely mindkét nem számára elfogadható lehet? Ebben a bejegyzésben erre keressük a választ.

Miért jó a klíma beszerelése a munkáltató szempontjából?

A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a melegebb helyiségben a nők teljesítményének növekedése jelentősebb, mint a férfiak munkahatékonyságának romlása. Ezért az iroda hőmérsékletét érdemes a hölgyek szempontjaival figyelembe véve beállítani.

Emellett szól az is, hogy a hűvösebb munkahelyen a szervezet nagyobb kihívásoknak van kitéve, hiszen az energia egy része arra koncentrálódik, hogy a testet kellőképpen melegen tudja tartani. Ha fázik a kolléga, azzal a produktivitása is jelentősen romolhat, ami kihatással lehet a cég bevételeire. Ezért, ha egy munkáltató látható eredményeket szeretne elérni a profit emelkedésében, érdemes olyan hőmérsékletet teremtenie a munkahelyen, amely mindenki számára ideális lehet.

Mi az ideális hőfok az irodában és mire kell figyelni?

A szakemberek véleménye az, hogy az iroda klímáját mindig a kinti hőmérséklet alapján kell meghatározni, ami folyamatosan változik. Ennek alapján nem elegendő a munkáltatónak nyár elején beállítani a légkondit 22 fokra, abban reménykedve, hogy a szezon végéig nem lesz több gondja vele. Az ökölszabály az, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között nem lehet 8-10 foknál nagyobb eltérés, ellenkező esetben kellemetlen következményekkel lehet számolni.

Ez azért is fontos, mert szinte elviselhetetlen tud lenni, amikor a túlzottan hideg levegőjű zárt helyiségből hirtelen a forróságba kell kilépni. Ilyenkor a szervezetnek esélye sincs az akklimatizálódásra, ami komoly rosszulléthez vezethet. Arra is ügyelni kell, hogy egy kolléga se üljön huzamosabb ideig oda, ahova a légkondi a hideg levegőt kifújja, hiszen a huzat már önmagában is ártalmas lehet. A fül- és fejfájósok különösen átérzik ennek jelentőségét.

Milyen egészségügyi kockázatokkal járhat, ha nincs jól beállítva a klíma?

Amennyiben a klíma miatt tartósan alacsony az adott helyiség hőmérséklete, elhúzódó, vagy rendszeresen fellépő betegségek alakulhatnak ki. A légkondi betegségek hallatán a legtöbb embernek elsőre a megfázás jut eszébe, pedig az orrfolyáson túl számtalan más következményekkel is számolni lehet. Ilyen például az ízületi gyulladás, amely nagy fájdalmakkal és hosszan tartó terápiás kezelésekkel jár együtt. Krónikus formában pedig az életminőség romlásához vezethet. Éppen ezért, ha odakint 32 fok van, az irodában se legyen kevesebb, mint 25-27 fok. Ez nem csak az alkalmazottak, de a munkáltatók érdeke is!

Miért fontos az irodai klíma rendszeres karbantartása?

A klíma karbantartásával nem csak a berendezés élettartalma növelhető meg, de az iroda levegőjét is tisztán és kórokozómentesen lehet tartani. Kintről ugyanis a légkondi hőcserélőjén keresztül nagy mennyiségű levegő áramlik át, amely számtalan vírust és baktériumot rejthet magában. A beltéri egység a rendszeres páralecsapódások következtében évente legalább egyszer, de akár többször is alapos tisztításra, valamint fertőtlenítésre szorul. Ennek elmulasztásával főleg légúti megbetegedéseket okozó kórokozók kerülhetnek az iroda légterébe.

Annak ellenére, hogy a gyártók igyekeznek olyan, főként ezüst bevonatos légszűrőket és hőcserélőket gyártani, amelyek már önmagukban is taszítják a kellemetlen betolakodókat, a tisztításról sohasem szabad elfelejtkezni. Mivel a klíma takarítása nem igényel különösebb szakértelmet, a boltokban beszerezhető fertőtlenítő folyadékkal bárki elvégezheti. Ez a szer a legtöbb esetben spray formájában kapható, használata pedig rendkívül egyszerű.

Annyit kell csak tenni, hogy a kikapcsolt állapotban levő hőcserélőt alaposan be kell fújni vele, majd körülbelül negyedórás várakozás után járatni kell egy ideig a berendezést. A hőcserélőről ilyenkor a folyadék a párával és a kórokozókkal együtt az elvezető csőbe kerül, majd azon keresztül távozik. Közben a porszűrőket egy langyos szappanos vízzel át lehet mosni, de ha a légkondi speciális szűrőkkel van felszerelve, mindig a használati utasításoknak megfelelően szabad csak eljárni.

A folyamat egyáltalán nem bonyolult és csak kevés időt vesz igénybe, viszont a kollégák egészsége érdekében az ideális hőfok beállítása mellett a munkáltatónak a klíma karbantartására is gondolnia kell. Hiszen a kitűnő egészségnek örvendő munkatárs a cég javát is szolgálja.