A nyár sokszor egyenlő a hatalmas, sokszor már elviselhetetlen forrósággal és kánikulával. A nagy meleg pedig nagyon meg tudja terhelni az emberek szervezetét, ezért aki teheti, ilyenkor akár az egész családját felkarolva egy hűvösebb helyen próbálja átvészelni a forróságot. Elutazhatunk gyermekeinkkel a közeli strandra, hogy egy kicsit lehűtsük a felmelegedett testünket.

De mi történik akkor ha több napra, akár hetekre beszorulunk kisgyermekünkkel a forró lakásba? Mit tehetünk annak érdekében, hogy kicsit elviselhetőbbé tegyük ezeket a napokat?

Sokan használnak manapság klímaberendezéseket annak érdekében, hogy nyáron lehűtsék, ősszel és télen pedig kicsit felfűtsék a lakásukat. Azoknál a családoknál, ahol kisgyermek is van, sokszor kerülni szokták a klíma használatát, hiszen félnek attól, hogy az üzemeltetése miatt valami baja lesz a gyermeknek. Pedig ettől egyáltalán nem kell tartanunk, csak néhány dologra kell kicsit jobban odafigyelnünk ilyenkor.

Inkább klímával, mint anélkül

A túl nagy hőség és a forróság nem csak a kismamákat és az idősebb korosztályt tudja megviselni, hanem a kisgyermekeket is. Ilyenkor rossz a kedvük, fáradékonyabbak, nyűgösebbek, étvágytalanabbak, és az alvást is meg tudja nehezíteni a hatalmas kánikula. Mivel a kicsik hőszabályozása a felnőttekhez képest még fejletlen, ezért a nagy forróságban a testük hamar túl tud melegedni. Ebből kiindulva, jobb, ha inkább okosan használjuk a jól karbantartott klímát, minthogy a forró lakásban üljünk kisgyermekünkkel.

Még fontosabb a megfelelő hőmérséklet

Attól sem kell rettegnünk, hogy megfáznak gyermekeink a klíma használata miatt, csupán azt kell észben tartanunk, hogy a berendezést valóban okosan használjuk! Azzal ugyanis tényleg árthatunk, ha túl hűtjük a lakást. A kinti hőmérséklethez képest maximum 5-6 fokkal legyen bent hűvösebb a levegő, és figyeljünk arra, hogy ez a hideg levegő közvetlenül azért ne érje a kicsiket. Tehát ne pont a klíma alatt üljünk le velük játszani, festeni, vagy rajzolni.

Mivel a klimatizálás lecsökkenti a lakás levegőjének a páratartalmát, érdemes lehet használata közben a párásításra is gondolni, amennyiben szükséges. Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről sem! Ha betartjuk a szabályokat, és nem állítjuk túl hűvösre a készüléket, akkor nem kell tartanunk attól, hogy megfáznak a gyerekek a lakásban a melegebb napokon. Viszont érdemes lehet altatás időre egy plusz, vékony réteget adni rájuk, esetleg egy vékonyabb takaróval is betakarhatjuk őket.

Ügyeljünk még jobban a karbantartásra

Normál esetben is, de ilyenkor még inkább fontos az, hogy a klíma rendszeresen tisztítva legyen, és karban is legyen tartva. Ha erről megfeledkezünk, akkor valóban veszélyes lehet üzemeltetni a berendezést, hiszen akár meg is betegedhetünk tőle. Egy elhanyagolt készülék belsejében hamar elszaporodhatnak azok a kórokozók, melyek veszélyt jelentenek a gyermekek, de természetesen a felnőttek szervezetére is.

A baktériumok mellett különböző vírusok és gombák is meg tudnak telepedni a hőcserélőn. Ezek a kórokozók pedig olyan komoly problémákat is elő tudnak idézni, mint a különböző allergiás reakciók, légúti megbetegedések, egész testet érintő gombás fertőzés, de célzottan elszaporodhatnak akár egyből a tüdőben is. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, és valóban biztonságosan tudjuk üzemeltetni a klímánkat, legalább fél évente szükséges szakemberrel elvégeztetni a karbantartási feladatokat.