Rengeteg oka lehet annak, ha a nyári hőségben nagyon hamar felforrósodik a lakásunk levegője. Ilyenkor pedig az ember hiába próbál kereszthuzatot csinálni, vagy szellőztetni, ha kint sincs friss levegő, akkor soha nem fog lehűlni a lakás. Könnyen előfordulhat például az is, hogy valójában egy régi, elöregedett, már nem jól záródó nyílászáró okozza a problémát, és ez engedi be folyamatosan a kinti forróságot, akkor is ha csukva van az ablak, vagy az ajtó.

De még az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem megfelelően van berendezve az otthonunk, esetleg nem megfelelő kiegészítőket és bútorokat használunk. Egy felforrósodott lakást pedig mindig sokkal nehezebb elviselhetőbbre visszahűteni, mint pár egyszerű trükkel megelőzni azt, hogy kánikula legyen az otthonunkban.

Mi minden múlik a bútorokon és a lakberendezésen?

Valószínűleg mindenki tudja, milyen az, amikor csak a napon találunk parkolóhelyet a kocsinkkal, és egy fél – 1 órás bevásárlás elég ahhoz, hogy tűzforróvá felmelegedjen a fekete kormány, vagy a sötét színű ülés. A fekete és a sötét árnyalatok szívják magunkba a hőt, és ez nem csak az autónkban, hanem a lakásunkban is problémát tud jelenteni. Sokan állítják ugyanis azt, hogy a lakás stílusa, berendezése, bútorzata és színei is nagyban hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy forróság, vagy kellemes hűvös van odament.

Könnyen előfordulhat, hogy egy kisebb szoba jó pár fokkal melegebb lesz, ha az egyik falon egy nagy méretű fekete, vagy sötét színű szekrény található, mintha mondjuk ugyanez a szekrény teljesen fehér, vagy pasztell árnyalatú lenne. Ha megpróbálunk arra törekedni, hogy hidegebb árnyalatú bútorokkal rendezzük be az otthonunkat, akkor valószínűleg azonnal észre fogjuk venni a különbséget. Manapság egyébként is divat a halvány pasztell szín, de az is jól tud kinézni, ha valaki teljesen fehérre álmodja meg az otthonát.

Érdemes lehet világosabb színű lakástextíliákat is vásárolni a forró nyári hónapokra, hiszen azok, árnyalataik miatt képesek visszaverni a napfényt.

Zárjuk ki a forró napsugarakat

Egy olyan lakás, melyen sok ablak található, a nyári kánikulában rendkívül gyorsan fel tud melegedni. Ezért elengedhetetlen hogy gondoskodjunk a sötétítésről, melyre jól használhatóak a különböző árnyékolástechnikai eszközök, mint a redőny, reluxa, zsalugáter, vagy a sötétítőfüggöny is. Ezekkel az eszközökkel egészen jól fel tudjuk fogni a forró napsugarakat, így meg tudjuk akadályozni azt, hogy a lakásunk túlságosan felforrósodjon napközben.

Természetesen a rendszeres szellőztetésről ilyenkor sem szabad megfeledkezni, de a legjobb, ha az ablakot éjjel, és esetleg kora reggel hagyjuk nyitva, napközben pedig inkább csukjuk be, hogy ne engedjük be a kinti meleget. Ha redőnyünk, vagy reluxánk nincs, csupán sötétítőfüggöny áll a rendelkezésünkre, akkor az is jó szolgálatot tud tenni, de csak abban az esetben, ha ez nem csak egy sötét árnyalatú függöny, hanem vastag anyagból is van, hiszen ez képes leghatékonyabban felfogni a kinti hőt.

A jégakkuk nem csak az ételeinket és italainkat tudják lehűteni, hanem a lakásunkat is 

Egyesek szerint, ha jól működik a lakás szellőztető rendszere, akkor mi magunk is gondoskodhatunk a hűtésről, és ehhez csak néhány előre lefagyasztott jégakkura lesz szükségünk. Ezeket az akkukat a szellőzőztető rendszer nyílása körül kell tenni, így a beáramló levegő rögtön le is tud hűlni. Sokan trükköznek még a nyári melegben azzal, hogy a ventilátoruk elé tesznek jégakkukat, vagy ha ez nincs éppen kéznél, akkor helyettesítik azokat fél vagy egy literes vizes palackokkal, és így próbálják túlélni a nyarat.

Azok az emberek pedig, akik valóban, nagyon nem bírják a hőséget, néhány óránként hideg zuhanyt vesznek, lenge ruhában vannak egész nap. Ők akár kipróbálhatják azt is, hogy éjjelre, egy vékony törölközőbe tekert jégakkut tesznek a lábukhoz, így alvás közben is hűti környezetüket valami. De ha évről évre egyre nehezebben és nehezebben tudjuk elviselni a tikkasztó hőséget, akkor talán érdemes lehet elgondolkozni egy sokkal jobb megoldáson.

Végleges megoldás a hőség ellen

Ha valóban elviselhetetlennek érezzük a hőséget és bármilyen házi praktikát és tippet kipróbáltunk már arra, hogy lakásunkat lehűtsük, mégis ülő helyzetünkben folyik az arcunkról az izzadság, akkor talán érdemesebb lenne valami egyszerűbb, gyorsabb megoldást bevezetni.

Bizony, egy klíma berendezés jóval többe kerül, mint egy jégakku, de valószínűleg sokkal jobb eredményeket is fogunk elérni vele. Ha évek óta már gondolkozunk azon, hogy beszereltetünk egyet otthonra, akkor talán eljött az idő, hogy tegyünk is valamit az ügy érdekében.

Míg eleinte a klímák használata csak a nagyobb üzletekben, irodákra volt jellemző, manapság már egyáltalán nem ritka, ha egy családi házba, vagy egy panel lakásba szeretnének egyet felszereltetni az ott lakók. Nagyon sok típusú berendezés létezik, ezért egyáltalán nem ajánlatos hasra ütés szerűen megvenni azt, ami szerintünk jó áron van. Egy olcsóbb berendezés sokkal előbb meghibásodik, és javítása se olcsó mulatság, míg egy drágább, de jobb minőségű légkondival valószínűleg éveken át nem lesz semmilyen probléma.