Legyen nyár, vagy legyen tél, a légkondicionáló berendezésben az a jó, hogy mindig tudjuk használni, főleg, ha ennek megfelelő modellt vásárolunk. Sokan úgy gondolnak a nyárra, mint gyorsan múló hónapokra, így feleslegesnek tartják a légkondi vásárlását.

Azonban amint belegondolunk, hogy a téli hidegben is ugyanúgy hasznosítható, mint a nyári kánikulában, akkor lehet, hogy megéri elgondolkodni rajta. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a folyamatos klímaváltozás következményeként a telek lassan kezdenek egyre hidegebbé válni, míg a nyarak folyton melegednek.

Nem csoda, hogy a légkondicionáló berendezések egyre népszerűbbek, és versenyeznek más rendszerekkel, hiszen szinte mindenki ugyanúgy használja őket a környezet lehűtésére, mint a felmelegítésére. Működésük mind télen, mind nyáron egyáltalán azonos, csak a hőmérséklet különbözik, amelyet az év egyik vagy másik részében kibocsátanak.

Néhány alapvető ajánlást figyelembe véve maximalizálhatjuk a működésüket, hogy a költségek otthon és professzionális körülmények között se térjenek el.

Előnyök

A téli fűtés otthon és irodában szintén előnyökkel jár. Ennek a költség-haszon aránya jobb, mint a többi fűtőrendszernél. Ennek az oka a kW-ra vezethető vissza, ugyanis több hőt termel, és ahhoz kevesebb időre van szüksége, mint más rendszereknek. A becslések szerint a hagyományos készülékekkel háromszor annyi energiát fogyasztunk, mint amennyit a klímával tennénk.

A technológiai fejlődéseknek köszönhetően a klíma berendezések egyre több szabályozási opcióval rendelkeznek, ami a környezet hőmérséklet mérésével függ össze. Így csak akkor fogyasztanak energiát, amikor a hőmérséklet adott fok alá esne. A berendezések programozásának előnye, hogy eldönthetjük, hogy a házat, vagy az irodát kell-e melegíteni a használata előtt, így a előre beállíthatjuk, hogy mikor fogjuk az adott helyiséget használni.

A programozásnak hála befolyásolhatjuk azt is, hogy mennyi villamos energiát fogunk fogyasztani, beállíthatjuk a minimum és maximum hőmérsékletet, amivel az arányok a mi javunkra dőlnek.

Használjuk okosan

Ahhoz, hogy hosszútávon is nyerjünk, nélkülözhetetlen a berendezések karbantartása, ezért a légkondicionáló rendszer beltéri és kültéri egységeit legalább évente egyszer ajánlott felülvizsgálni, hogy elkerüljük a működési hibákat és az elektromos számla költségeinek esetleges növekedését. Általánosan elmondható, hogy kéthavonta érdemes tisztítani a szellőző nyílásokat és a szűrőket, hogy ne szennyeződjenek, és ne okozzanak allergiát. Ugyanakkor ez is befolyásolja a számlákat.

Az sem mindegy, hogy milyen környezetet fűtünk vagy hűtünk. A fogyasztók által például egyre inkább elfogadott az, hogy hermetikusan zárt, vagy izolált környezetet teremtenek otthon és az irodában is. Érdemes az ajtókat hőszigetelni, hogy megakadályozzuk a meleg kijutását a kis nyílásokon. Általában a dupla ablakok használata jelenti azt, hogy a hideg ne tudjon kilépni, ezzel is növelni tudjuk a klímaberendezés hasznosságát. Így még hatékonyabbá válik a légkondi használata télen és nyáron is.