A szakértők alátámasztása szerint a klímaberendezések segíthetnek az allergiás időszakokban. A bekapcsolásuk megkönnyíti az emberek hétköznapjait, és azok is könnyen tudják végezni a dolgukat, akik amúgy ki sem látnak a pollentől. De megéri csak ezért beszerelni a klímát?

Először forduljunk orvoshoz

Ez sok mindentől függ. Azok, akik allergiával küzdenek, tudják, hogy ez a jelenség bizony évente többször is megnehezítheti az életüket. Kora tavasszal a tiszafélék, az éger, a kőris jelenik meg, majd szorosan követi a parlagfű, nem beszélve a lakás levegőjében szálló porról. Mindenki másképp reagál, így mindig lesznek olyanok, akik elviselik, és olyanok is, akik teljesen padlóra zuhannak a tünetektől.

Teljesen érthető, hogy az allergiások azon csoportja, akik nem szenvednek sokat, kibírják klíma nélkül. Ha a pollen enyhe megfázás tüneteit provokálja, akkor a gyógyszeres kezelés megoldhatja a problémánkat. Ehhez fontos, hogy mindig konzultáljunk szakemberrel, mivel lehet, hogy olyan dologra vagyunk érzékenyek, amiről nem is sejtettük.

Komolyabb tüneteknél muszáj védekezni

De mi van a komolyabb tünetekkel? Egyesek igazi szénanáthát élnek át, ami orrdugulással, szemégéssel, viszketéssel, orrfolyással, és súlyosabb esetekben légzési nehézségekkel jár. Ha csak pár napról lenne szó, akkor valahogy ki lehetne bírni, azonban a hetek és a hónapok nehézzé válnak. Lehet, hogy már minden gyógyszert kipróbáltunk, de még így se sikerül normális életet élni. Ha mi is azok közé tartozunk, akik rettegnek a tavasztól, akkor érdemes drasztikusabb lépésekhez folyamodni.

Ott vannak a vény nélkül kapható gyógyszerek, és azok, amiket a háziorvosunk tud felírni. Ha nem is szeretjük ezeknek a szedését, érdemes ezzel is próbálkozni. Hiszen mindenki szeret a langyos levegőn sétálni, nem kéne a szobánkba zárkóznunk csak az allergia miatt. Ha mégis kimerészkedünk a szabadba, akkor soha ne vigyük haza a kinti világot. Lehet, hogy nem nyúltunk semmihez, de a ruhánk, a cipőnk és a bőrünk is megtelik a láthatatlan szemcsékkel. Az a legjobb, ha hazaérve azonnal kibújunk a ruhánkból, és első utunk a fürdőszobába visz.

A hajunkra is rengeteg pollen tapad, ezért mossunk gyakran hajat, és ne feledkezzünk meg az ágyneműről. Hiszen este éppen oda tesszük a fejünket, tehát teljesen logikus, hogy pár nap alatt az ágy is megtelik. Allergiaszezonban kénytelenek leszünk többször ágyneműt húzni, és az sem árt, ha erősítjük az immunrendszerünket.

Otthonra a legjobb a klíma

Ha pedig meguntuk, hogy nem tudunk nyugton lenni, akkor jöhet a klíma. Ezek a berendezések nemcsak fűteni és hűteni tudnak, hanem a levegőt is folyamatosan tisztítják. A klíma olyan speciális szűrőt tartalmat, ami több lépcsőben szűri ki a kellemetlenségeket. Először a pollenek és a gombaspórák fognak rajta fennakadni, azonban a káros mikroorganizmusokat és a baktériumokat is megszűri.

Ha mindezek mellett figyelembe vesszük, hogy tavasszal és ősszel kitolhatjuk a fűtési szezont, valamint a nyári hónapokban elviselhetővé tehetjük a kánikulát, akkor talán mindenkinek megjön a kedve a vásárláshoz. Megfelelő karbantartás mellett, évtizedekig használhatjuk.