Azok az emberek, akik pollen allergiával küzdenek, pontosan tudják, hogy ez a jelenség mennyire meg tudja nehezíteni az életüket, főleg azért, mert évente több alkalommal is kínzó tüneteket tud produkálni. Kora tavasszal a tiszafafélék, az éger, a fűz, és a kőris pollenje tud allergiás reakciókat előidézni, de rengeteg ember küzd a parlagfű pollenje ellen is, illetve télen a lakásban található poratkákkal, melyek a fűtés miatt folyamatosan keverednek a levegőben.

Allergiás reakciók lehetnek a szénanátha tünetei, mint az orrdugulás, szemégés, szemviszketés, és az orrfolyás, súlyos esetben azonban légzési nehézségeket is elő tud idézni. Ezek mind nagyon zavaróak tudnak lenni a mindennapok során, sokszor a kellemetlen tünetek miatt az érintettek még a munkájukat is csak nagyon nehezen tudják elvégezni. Szerencsére tehetünk néhány dolgot annak érdekében, hogy a kellemetlen allergiás reakciókat teljesen megszüntessük, vagy legalább mérséklődjenek azok.

Tippek az allergiás tünetek enyhítésére

Allergiás tünetek kezelésére manapság már többféle gyógyszert is szedhetünk, melyek kaphatóak már vényre vagy vény nélkül is. Sokan mégis úgy tartják, hogy nem szívesen szednek gyógyszereket, ha nem muszáj, ezért próbáljunk meg először minden más praktikát bevetni, hátha a gyógyszerekre nem is lesz szükség.

Egy rövid séta a szabadban mindenkinek jól tud esni. Kivéve azoknak az embereknek, akik valamilyen pollenallergiával küzdenek. Ilyenkor a kellemetlen tünetek nem csak kint, hanem otthon is ránk törhetnek, hiszen akaratlanul akár saját magunkon hazavihetjük ezeket a polleneket, a lakásban pedig még intenzívebb reakciót fognak majd okozni. Séta vagy kirándulás során nem is gondolnánk, hogy mennyi por, pollen, és szennyeződés tapad a kezeinkre.

Gyakori kézmosással megakadályozhatjuk azt, hogy a lakásba érve ezek komoly allergiás reakciót okozzanak majd. Nem csak a kezünkön, hanem a hajunkon is megtapadhatnak, ezek pedig leggyakrabban este, lefekvés után tudnak kellemetlenséget okozni, ezért célszerű kicsit gyakrabban hajat mosni, ha éppen allergiaszezon van. Az immunrendszer erősítése ilyenkor kiemelten fontos! A tünetek enyhítése érdekében mindenképp érdemes lehet vitaminokat és különféle immunerősítő készítményeket rendszeresen szednünk.

Így tisztítsuk meg a lakás levegőjét

A mai klímák szerencsére nem csak hűteni, fűteni tudnak, hanem a levegő megszűrését és megtisztítását is meg tudják oldani. Ha a levegő folyamatosan tisztítva van a lakásunkban, hamar búcsút mondhatunk a kellemetlen orrfolyásnak és szemviszketésnek is.

Szakértők is alátámasszák, hogy az allergiás időszakokban a klímaberendezések használata nagyban meg tudja könnyíteni azoknak az embereknek a mindennapjait, akik pollenallergiával küszködnek. A berendezésekben található szűrők leginkább elektrosztatikus módon tudják a levegőben található aprócska, szabad szemmel nem is látható porszemeket, polleneket kiszűrni, de meg tudják tisztítani a levegőt a káros mikroorganizmusok, a baktériumok, illetve a gombaspóráktól is.