Talán karácsony közeledtével újra megnézzük a Reszkessetek Betörők első két részét és családi körben nevetünk fel újra azokon a poénokon, amiken már tavaly is nevettünk. A meghitt családi békét pedig a kényelmes meleg levegőnek köszönhetjük, még ha természetesnek is vesszük azt.

Fűteni azonban nem csak a távhő által vezérelt radiátorokkal lehet. Sokan fűtenek padlófűtéssel, gázzal vagy szénnel és fával is. Valószínűleg a kandalló ropogásának is meg van a saját varázsa, ám lehet anyagilag és egészségügyileg nem annyira kedvezőek ezek a fűtési alternatívák mint például, ha a klíma berendezésünket használnánk egész télen melegítésre. Sokaknak ez persze eszébe sem jut, mivel a klímákat sok esetben csak a nyári, kánikula enyhítésére szokták használni, hogy a meleg elől, a hűs szobába menekülve élvezzék ki kellemes hatását. De vajon megéri-e télen klímával fűteni? Többe kerül, mint más fűtési módszer? Esetleg más káros mellékhatása is lehet, amiről nem tudunk? 

A klímával való fűtés előnyei 

A klímával való fűtés számtalan előnnyel jár más fűtési megoldásokkal szemben. A légkondival ugyanis az egyik legbiztonságosabb fűtési módszer, ráadásul igen költséghatékony is. Az inverteres klímák ugyanis képesek akár -15 Celsius fokig megbízhatóan meleget árasztani lakásunkban. A legfőbb előnyét azáltal biztosítja, hogy a meleg levegő előállításához nincs szüksége gázfelhasználásra és tűz nélkül képes a megfelelő hőmérsékletet biztosítani. Így ha klímával fűtünk, nem kell tartanunk sem a lakástűztől, sem a szén-monoxid mérgezéstől. Otthonunknak és családunknak is kiemelt biztonságot tudunk nyújtani a meghitt meleg szobánkban.

A biztonság és egészség biztosítása mellett a klímáknak más előnyük is van. Ez pedig az olcsóságuk. Talán hihetetlennek hangzik, de egy klíma sokkal olcsóbban fűt bármelyik más melegítő berendezésnél. Akár árammal, akár gázzal, akár szénnel és fával is tüzelünk, biztosak lehetünk benne, hogy a klíma a lehető legolcsóbb alternatívája lesz ezeknek a fűtési módozatoknak. Egyes számítások szerint ugyanis egy átlagos háztartást képesek vagyunk akár 800 Forintos havi díjon is fenntartani úgy, hogy kinn repkednek a mínuszok, benn pedig kényelmes 24 fokos meleg levegő van. 

A klímával való fűtés árnyoldala 

Bár a klímák leginkább pozitív tulajdonságaikról ismertek, azért sok mindenkit zavar a morgó hang, amit kiadnak. Egy klímával pedig célszerű egész nap melegíteni, mert könnyebb egy szinten tartani a benti hőmérsékletet, mint állandóan fel-fel melegíteni a teljesen kihűlt szobákat. Azoknak, akik nem bírják a monoton zúgó hangot – amit a modernebb készülékek tényleg meglehetősen csendesen adnak ki magukból – azoknak célszerűbb maradni a radiátoros vagy padlófűtéses megoldásnál. Illetve figyeljünk, hogy mindig tartsuk tisztán a klímánkat, hiszen számtalan kórokozó bújhat meg az ideálisan meleg elemek között. Ha megfelelően karbantartjuk a készüléket, biztosan nem lesz vele gondunk és melegségével meghálálja majd egész télen át a törődést.