Hazánkban is egyre gyakrabban vásárolnak az emberek saját otthonukba klímaberendezést, mellyel  nem csak nyáron, de télen is megkönnyíthetik a dolgukat, hiszen a mai modern készülékeket nem csak hűtésre, hanem fűtésre is lehet használni. Annak ellenére hogy egyre többen vásárolnak klímaberendezést, mégis sok embernek fogalma sincs arról, hogy azokat hogyan kell helyesen, költségkímélően használni. A klíma üzemeltetése során így sajnos elvéthetnek olyan hibákat, melyek nem csak a pénztárcájukat, de akár az egészségüket is megterhelheti.

Bemutatjuk most azokat a hibákat, melyeket a leggyakrabban elkövetnek azok a klíma használók, akik nem tudják, hogy mégis hogy kell helyesen használni a berendezésüket. A klímaberendezés rendeltetésszerű használata úgy tűnik korántsem magától értetődő dolog, így sokan, sokféleképpen rontanak el dolgokat üzemeltetése során.

Nem megfelelő hőfok

Leggyakrabban akkor vesznek az emberek légkondit, mikor már otthonukba egyszerűen elviselhetetlenné válik a hőség. Az extrém meleg napokon ugyanis nem sokat szokott segíteni a hagyományos ventilátor, hiszen ez csak keveri a felforrósodott levegőt egész nap. Ilyenkor azonban sokan beleesnek abba a hibába, hogy túlságosan hidegre állítják a hőfokszabályzót, hiszen úgy érzik, már elviselhetetlen ez a forróság, és azonnali megoldást szeretnének találni.

Az izzadt, felmelegedett testünk különösen érzékeny a hirtelen hőmérséklet változásra, ezért nagyon fontos hogy odafigyeljünk arra, hogy mennyire hűtsük le a szobát. Sajnos ilyenkor gyakori a megfázás, és különböző náthás tüneteket is tapasztalhatunk. Szakértők tanácsai szerint célszerű a hőfokot úgy beállítani, hogy nyáron a kinti, és benti hőmérséklet között soha ne legyen több mint 8-10 Celsius fok.

Elhanyagolt karbantartás

A másik dolog, amit sajnos gyakran figyelmen kívül hagynak az emberek, miután megvették a légkondicionáló berendezésüket, az annak karbantartása, tisztítása. Pedig a klíma tisztítása, és a rendszeres karbantartása több szempontból is nagyon fontos! Ennek hiánya akár a berendezés meghibásodását is okozhatja, de rossz hatással lehet a szervezetünkre is, ha egy koszos, elhanyagolt klímát használunk.

Üzemeltetés során a beltéri egységben folyamatosan pára csapódik le, ez a meleg, nedves közeg pedig a baktériumok, gombák, és vírusok melegágya lehet. Több jele is lehet annak, ha már eljött az ideje kitakarítani a klímát, hiszen ezek a kórokozók jellegzetes szagot képesek árasztani magukból, és jó tudni, hogy extrém esetekben az elhanyagolt klíma képes akár komoly felső légúti megbetegedéseket is okozni. Az egészségünk mellett a másik dolog, ami miatt oda kell figyelnünk a berendezésünk rendszeres tisztítására és karbantartására, az a klíma üzemszerű működésének biztosítása.

A tisztítás mellett karbantartás során mindig szükség van a gép paramétereinek, illetve a nyomás értékeinek az ellenőrzésére, ezt pedig csak szerelők képesek elvégezni különböző műszerek segítségével. A klíma rendszeres karbantartásával elősegíthetjük a berendezés hosszú életű működését, és pontosan ezért a legtöbb gyártó kötelezővé is teszi az évenkénti kétszeri tisztítás és karbantartás meglétét.