Mindenki olyan otthonról álmodik, ahol nem csak otthonosan tudja magát érezni, hanem kényelmes és komfortos számára. Ha valaki új lakásba költözik, esetleg felújít, vagy házat épít, akkor sokszor saját maga tudja kitalálni, hogy mik azok a dolgok, melyek beleférnek még a költségvetésbe, és mik azok, amelyekre még egy darabig gyűjtögetnie kell.

Manapság már rengeteg olyan eszköz áll a rendelkezésünkre, melynek köszönhetően még jobban otthon érezhetjük magunkat az ingatlanunkban, hiszen vagy komfortosabbá teszi azt, vagy egyszerűen elvégzi „helyettünk” a házimunkát. Mutatok most 3 eszközt, melyet, ha elkezdünk használni, biztosan azt fogjuk érezni, hogy nem tudnánk már nélkülük élni.

Robotporszívó

Legyen szó családi házról, vagy panel lakásról, mindkettőre igaz, hogy koszolódik és porosodik még akkor is, ha otthon se vagyunk. Biztosan másnak is feltűnt már, hogy 1-2 hétre elutazott valahova, és tisztaságot hagyott az otthonában, ám mire hazaért, vastag porréteg várta mindenhol.

A por száll, beáramlik az ablakokon, és ez különösen megnehezíti azoknak az embereknek az életét, akik különféle allergiás megbetegedéssel küszködnek. Akinek kisgyereke van, az pontosan tudja, mennyire sűrűn kell felporszívózni akkor, ha teljesen tiszta otthont szeretnénk. Egy kúszni, mászni tudó baba ugyanis szépen körbe tudja járni az egész lakást, úgy hogy közben mancsait folyamatosan a kezébe veszi a fogzás miatt.

Ha a gyerkőc idősebb, akkor is gyakran előkerül a porszívó, hiszen kiborul a ropi, eltörik egy kis tányér, vagy éppen a játszótérről hazaérve szembesülünk arra, milyen sok homokot tud a gyerek tárolni a cipőiben. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mi van akkor, amikor mellé még 1-2 kutya, cica is van otthon, akik folyamatosan hullajtják a szőrüket. Rengetegen mégis gyűlölnek porszívózni. Az ő életüket biztosan teljesen megváltoztatja egy robotporszívó, mely elvégzi helyettük a munkát. A legtöbb korszerű szerkezet már fel tudja térképezni a lakást, így nem esik le a lépcsőn, ismeri az összes helyiséget, és pontosan tudja hova kell visszamennie, ha végzett a munkával. Nekünk csak annyi a dolgunk van, hogy mikor elindulunk a munkába, bekapcsoljuk a kis szerkezetet, és az felporszívózik nekünk. Mikor hazaérünk, akkor pedig csak annyi a teendőnk, hogy kitakarítjuk a szűrőjét, bár ha ezt se szeretnénk, akkor vásárolhatunk olyan modern robotporszívót is, mely a munka végén, a töltőállomására visszaérve önmagát tudja kiporszívózni.

Légkondicionáló, klíma

Tehetünk bármit, a nyár így is, – úgy is forró lesz. Gondolják ezt sokan, főleg azok, akik még nem próbálták ki, milyen szuperül le tudja az egész lakást hűteni egy légkondicionáló berendezés.

Sajnos a nyarak egyre forróbbak, és ezt nagyon sok ember évről – évre egyre nehezebben tudja elviselni. A legrosszabb az, mikor a kinti forróságból sem tudunk hova menekülni, hiszen hazaérve ugyanaz a kánikula fogad otthonunkban is. Próbálkozhatunk eleinte ventilátorral, hiszen az olcsóbb, mint egy klíma, de pár év halogatás után azok az emberek, akik valóban nem bírják a hőséget, biztosan beadják a derekukat, és beszereltetnek otthonra is egy hűtő eszközt. A mai modern készülékek pedig azért is jók, mert nem csak a nyári időszakban, hanem az őszi, téli, hidegebb hónapokban is üzemeltethetjük őket, hiszen ezek a klímák már nem csak hűteni, hanem fűteni is képesek.

Így akkor, amikor még nincs szükség arra, hogy a központi fűtést bekapcsoljuk, csak egy kicsit esténként szeretnénk felmelegíteni a lakást, akkor ezt egy gombnyomással megtehetjük akár úgy hogy a kanapénkon fekszünk.

Mosogatógép

Sok háziasszony az utolsó pillanatig ellenzi a mosogatógépet. Hiszen úgy vannak vele, hogy ugyan, a mosogatásba még nem halt bele senki, és azért ez még a kibírható házimunkák közé tartozik. Persze van az a tábor, aki pedig alig várja, hogy végre megvásárolja magának ezt a csoda gépet, ami elvégzi helyette a legunalmasabb, vagy sokak szerint leggusztustalanabb munkát.

A mosógéppel vizet, időt, pénzt és energiát is spórolhatunk. Munka előtt elindítjuk, és míg mi dolgozunk szépen elmosogat minden koszos edényt, tányért, evőeszközt, és poharat, amivel csak megpakoltuk. Mikor hazaérünk, a mi feladatunk csak annyi, hogy kipakoljuk a tiszta, csillogó, száraz dolgokat a gépből, és becsukjuk az ajtót utána.

Nincs szükség áztatásra, sikálásra, és különösen jól tud akkor jönni, mikor egy több fős vendégsereg vacsorázik nálunk, hiszen ilyenkor a vendégeskedés végét nem kell több órán át tartó mosogatással lezárni. Csupán bepakolunk gyorsan a gépbe, beállítjuk a hőfokot és a programot, és már hátra is dőlhetünk. Sokan állítják azt, hogy egy gép se tud olyan alaposan tisztára mosni egy koszos tányért, mint az ő kezük, pedig ha belegondolunk, ezek a mosogatógépek képesek 50-70 Celsius fokos vízzel is dolgozni, melyet a mi bőrünk el se tudna viselni.