Nem mondunk újat azzal senkinek, ha a hőmérséklet és az időjárás változásáról beszélünk. Egyre megszokottabbak, hogy a telek hidegek, a nyarak pedig melegek. Sokszor a tavasz is extrém hőmérsékleteket tartogat, már nem mondhatjuk ki, hogy csak augusztusban lesz szükségünk a légkondira, hiszen lehet, hogy májusban is meg kell birkózni egy meleg hullámmal, vagy márciusban egy hideggel.

A legtöbben már megszoktuk, hogy a klímának a változása az egész földre kihat, ami ellen többféleképpen is küzdhetünk.

Az energiatakarékosság az összes embert érinti. Miközben a legnagyobb cégek felelősek a nagyobb mennyiségű széndioxid kibocsátásáért, addig akár egyetlen ember is változtathat a Földünk sorsán. Ha mindenki úgy gondolkodik, hogy ő hozzátehet akár egy szemet is a nagy egészhez, akkor sikerülni fog jobb oldalra dönteni ezt a feltörni látszó egyensúlyt.

Ez olyan, mintha egy tengerpartot szeretnénk felépíteni, amihez minden embert megkérünk, hogy hozzon egy kis vödörnyi homokot. Ha a bolygó összes létező embere odateszi azt a kis vödröt, akkor egy hatalmas tengerpartot tudnánk létrehozni.

Természetes megoldások

A légkondi egy olyan eszköz lehet, ami helyrehozhatatlanul növeli a háznak az energiaszámláját, azonban felelősségteljes használattal ezt megakadályozhatjuk. Néhány kutatás szerint a lakóknak csak a kis százaléka tartja a klímát megfelelő hőmérsékleten. A nyári hónapokban sokan túl alacsonyra állítják be, téli pedig nagyon melegre. Azonban Néhány egyszerű lépéssel sok mindent elérhetünk.

A legtermészetesebb megoldás, ha a természetet használjuk ki, a nap hűvösebb óráit, ezáltal csökkentve a ház hőmérsékletét. Szellőztethetünk éjszaka és a hajnali órákban. Egy alapos szellőztetéssel már lényeges fokokat tudunk nyerni, ráadásul a penészt is elűzzük vele a többi baktériummal együtt.

Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol nyáron este is lehűl a levegő, így nem kell attól tartani, hogy folyamatos melegnek leszünk kitéve. Emellett ventilátort is használhatunk, ami a hónap legmelegebb napjain fog minket segíteni, ráadásul az kevesebb energiát fogyaszt.

Jó modell vásárlása

Ezután következik a lakásnak, vagy a háznak az árnyékolása. Hogyha rajtunk áll, akkor használhatunk napellenzőket, leengedhetjük a redőnyt. Családi háznál ültethetünk fát a közelbe, vagy más megoldásokkal takarhatjuk le a meleg falakat. Ezután a légkondi kiválasztása is sokat jelent, használjunk energiatakarékos készülékeket. Ezt onnan tudjuk kiválasztani, hogy A+++ felirat van rajta, amellyel akár 60% energiát is megspórolhatunk. Emellett az inverteres készülékek is segíteni fognak.

Érdemes a nyári meleg és a téli hideg beállta előtt egy alapos karbantartást elvégezni azért, hogy ezután megfelelően tudjon működni. Másik betartandó tanács, hogy a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen 10 foknál nagyobb a különbség, ami nyáron gyorsan meglátszik a számlánkon. Minden egyes fok különbség 8%-ot jelent a számlánkon. Emellett tartsuk távol a légkondit azoktól a területekről, amelyeket a nap leginkább érint, ugyanis ez megnehezítheti a működését.