Egyre több ember veszi észre, hogy az időjárással valami nincs rendben, lassan, de biztosan megváltozik. Az egyre forróbb nyarak és az egyre hidegebb telek szintén változáson esnek át. Már nem köthető évszakokhoz a kinti hőmérséklet, hiszen akár a márciusi vagy áprilisi havazás is megeshet, miközben a nyári viharok lehűthetik a lakásunkat. A klímaváltozás okait egyre több helyen közlik, így próbálva az emberekben tudatosítani, hogy kezdjük el megtenni a lépéseket a katasztrófa bekövetkezése előtt. Az elektromos energia termelése egyre jobban nő, ami hazánkra is igaz.

A globális felmelegedés hatásait már a saját bőrünkön tapasztaljuk, nem csak könyvekben vagy filmekben hallunk a szélsőséges időjárásról. Lehet, hogy egy januári estén alig éri el a 0 fokot a hőmérséklet, amire a szigetelés és a benti fűtés csak rosszul válaszol. Az embereknek melege van, és hogyha kimennek a szabadba, akkor könnyen elkapják a vírusos megbetegedéseket is. Emellett nyáron is van alkalmunk hidegfronttal találkozni, amikor újra elő kell venni a pulóvereket és nagykabátokat.

Spóroljunk, amíg hűtünk

A légkondicionáló készülékeket a legtöbben nyáron szokták használni, azonban most már nem csak hűteni tudunk vele. Amennyiben szeretnénk hozzájárulni a környezetünk védelméhez, érdemes olyan klímát választani, amin van alacsony energiát felhasználó mód. Talán a klímaváltozást egyedül nem tudjuk megoldani, azonban tudunk kerülni bizonyos tevékenységeket, amivel nem károsítjuk tovább a saját bolygónkat. Ez lehet például a fűtés, vagy a hűtés is.

Irodákban sokszor találkozunk azzal, hogy a lehűtött épületben a dolgozók újra meg újra kitárják az ablakokat, hogy egy kis meleg áramolhasson be a szobába. Bár nehéz egy köztes megoldást találni, a legjobb az, hogyha a kinti és a benti hőmérséklet között nem állítunk be 5 foknál nagyobb eltérést. Bár ez számban kevésnek tűnhet, a benti 25 fokos hűvösben is kényelmesen lehet dolgozni, miközben kint a tűző napon a 30 fölé megy a higanyszál. Igaz, hogy ez a döntés a főnökségre vonatkozik, azonban a dolgozók is kiállhatnak a környezetvédelem mellett.

Használjuk ki a mindennapi tevékenységeket

Ha energiát szeretnénk spórolni, akkor inverteres klímát fogunk választani, ami amellett, hogy költséghatékony, a természetnek is kedvez. Érdemes figyelni a naponta elvégzendő munkákra, és amely műveletek hőtermeléssel járnak, azokat egyszerre elvégezni. Hogyha nyáron korán reggel megcsináljuk ezeket a folyamatokat, akkor később nem fog felmelegedni a lakás, és lehet, hogy a klíma is kevesebb ideig fog működni. Télen ennek a fordítottja igaz, akkor végezzük el ezeket a munkákat, amikor otthon vagyunk, hogy hozzájáruljunk a lakás felmelegítéséhez.

A közhiedelemmel ellentétben a klíma használata nem károsabb, mint az autók széndioxid kibocsátása, azonban ezt mindig meggondoltam tegyük. Ha bekapcsoltuk a készüléket, akkor állítsuk automatikus módra, és növeljük a hőmérsékletet. Vegyük figyelembe a kinti viszonyokat, hogy ne használjunk plusz energiát. Ha választhatunk, akkor mindig vásároljunk inverteres modelleket, ezáltal is csökkentve a klímaváltozás lehetőségét.