Minden évben meg kell küzdeni a nyáron érkező magas hőmérséklettel, ami az ország egész területét sújtja. Hogyha úgy érezzük, hogy a ház inkább hasonlít nyaranként egy sütőre, akkor betarthatunk néhány alapvető ötletet, hogy a légkondicionáló berendezések segítségével 25 fok körüli hőmérsékletet tartsunk a ház falain belül.

Néhány trükk betartásával az energián is tudunk spórolni, így a villanyszámlánkon sem fog meglátszani, hogy légkondit használunk.

Az új piacon lévő klímaberendezések mindig egyre modernebb funkciókat kínálnak, így nemcsak a levegő hűtésére használhatjuk, hanem fűtésre is. Emellett vannak olyan modellek, amelyek még a víz melegítésére is képesek, ezek a legújabbak, és hőszivattyúval rendelkeznek, amivel helyettesíthetjük a hagyományos fűtést. Ahhoz, hogy kényelmesen fenntartsuk a megfelelő minőségű fűtést, néhány trükk segíthet.

A hőfok szabályozás

Gondoljuk végig, hogy melyik helyiségben tartózkodunk többet és mi az az ideális hőmérséklet, ahol jól érezzük magunkat. Ha szabályozzuk a hőmérsékletet a helyiségben tartózkodók száma szerint, akkor nem kell a légkondit ki-bekapcsolni, vagy pulóvert felvennünk. Az elfogadható hőmérséklet 24 és 26 fok szokott lenni ahhoz, hogy otthon kényelmesen érezzük magunkat. Fontos azonban, hogy mindig figyelembe vegyük a szoba méretét, a magasságát, a tájolását, a napos és az árnyékos órák számát, az épületnek az anyagait és a szigetelést is.

Gyakori hiba, hogy az emberek túl gyorsan akarnak hideget elérni, vagy pedig a külső hőmérséklethez képest nagy az eltérés. Amikor melegünk van, és azonnal fel akarunk frissülni, hajlamosak vagyunk erősebb fokozatra kapcsolni a légkondit, azonban azt érdemes tudni, hogy ettől még nem fog gyorsabban lehűlni a lakást.

Az egyetlen, amit elérünk az, hogy az energiafelhasználás ebben az időpontban különösen megugrik, ami a villanyszámlánkon is azonnal meg fog látszani. A másik hiba, hogyha túlságosan hideg a beállított hőmérséklet.

A karbantartás

A klímaberendezés megfelelő működésének és a megfelelő légáramlás elérésének biztosítása érdekében a berendezést rendszeresen karban kell tartani. Meg kell tisztítani a beltéri egységek szűrőit és a kültéri egység elemeit is. Ez egy olyan karbantartás, amit legalább évente kétszer meg kell csinálni a maximális kényelem érdekében, és ahhoz, hogy minimális energiafogyasztást tudjunk élvezni. Fontos a légkondicionáló berendezést más eszközökkel támogatni. Ilyen lehet a redőny, a reluxa és a toldó.

Ha senki nem tartózkodik a lakásban, akkor kapcsoljuk le a berendezést. Nem kell feleslegesen működnie. Emellett a régi készülékeinket lecserélhetjük, ugyanis a legújabbak fogyasztása barátságosabb. Ha tehetjük, akkor válasszuk az inverter légkondikat. A legújabb gépek már internetre csatlakoznak, és egy telefonos applikáció segítségével működtethetőek, így mindent tudunk irányítani, és nem kell attól félnünk, hogy több energiát fog elhasználni a helytelen használat következtében.