Nincs is annál jobb, mint amikor a saját lakásunkat kell az ízlésünk szerint berendezni. Ilyenkor válogathatunk a megjelenő színek, formák és minták között ráadásul bármikor lecserélhetjük, vagy megváltoztathatjuk azt. A bútorok beszerzésekor valószínűleg a jobb minőség felé fogunk fordulni, hogy ezáltal is jobban érezzük magunkat az otthonunkban.

Meg lehet, hogy úgy döntünk, hogy mindenből a legjobbat szerezzük be, és extra kényelemről is gondoskodunk, mint például egy légkondicionáló készülékről.

Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját lakásban élhet. Sokan csak bérlik az helyet, és ilyenkor nem szoktak sokat költeni a lakásra, hiszen nem az övék. Bár minimális összeg befektető, ha el akarjuk érni a teljes kényelmet, azonban a légkondi nem abba a kategóriába tartozik, ami minden lakásban szokott lenni.

Sokszor az albérlő nem fog saját magától bevásárolni egy olyan épületbe, aminek nem tulajdonosa, emellett a tényleges tulajdonosnak sem kell bevásárolnia, hiszen itthon a légkondi inkább luxusnak számít, semmint szükségletnek.

A lehetőségeink

Azonban mégis dönthetünk úgy, hogy a légkondi beszerelését választjuk, erre pedig több lehetőségünk is van. Hogyha meg tudjuk győzni a tulajt, akkor vásárolhatunk felesben készüléket, amit a jövőben a lakásban hagyunk. Sokan abba is belemennek, hogy a bérlő intézzen el minden költséget, majd a tulaj elenged néhány számlát cserébe. Azonban, hogyha ezzel sem vagyunk megelégedve, akkor még mindig van egy olyan opció, amivel megtalálhatjuk a megoldást.

Falra felszerelhető légkondi szereléssel is jár, amit utána nem vihetünk magunkkal, mintha egy bőrönd lenne. Amennyiben nem akarunk feleslegesen pénzt költeni egy olyan lakásra, ami nem a miénk, akkor választhatjuk a mobil légkondikat is. Ezeknek az előnye, hogy szabadon mozgathatóak, így egy esetleges költözésnél csak fel kell tenni a teherautóra, és már vihetjük is magunkkal. Emellett az sem elhanyagolható, hogy nemcsak egy adott szobában tudjuk használni, hanem a lakás bármelyik pontján, ahol található ablak.

A hordozható klíma

A hordozható klímaberendezés könnyű, és egyszerű alternatívája a kültéri egységnek, amely mindig professzionális és nehézkes telepítést igényel. Emellett a hordozható eszközök, amelyekhez nem kell telepítés ahhoz, képesek hideg levegő kibocsátására, így, ha nem túl nagy a helyiség, akkor ez is ajánlatos lehet. Különleges tulajdonságai miatt inkább a második otthonokba, vagy pont a bérleti lakásokba javasolják, ezáltal fedezni tudjuk a hőhullámokat, amelyeket az országunk is el szokott szenvedni.

Működésekor a helyiség levegőjét hűti le, és azt fújja vissza. Azonban kell hozzá egy ablakon keresztül csatlakoztatott cső, ami továbbítja a meleg levegőt. Hasonlóan működik, mint egy hőszivattyú, csak beltéri és kültéri egységek helyett egyetlen készülékkel rendelkezik. Hátránya, hogy nem annyira hatékony, mint a falra szerelhető fajta, és zajt is bocsát ki, ami állandó zümmögésre hasonlít. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a készüléken feltüntetett decibelt, hogy ha 40 és 50 között mozogjon.