A forró nyári napok megmentői a légkondicionáló berendezések, amelyek elviselhetővé teszik az év legmelegebb napjait. Mivel a légkondik ára mára már nem elrugaszkodott, így egyre több háztartás engedheti meg magának, hogy otthonába is beszereltessen egyet. Ha helyesen használjuk a készüléket, és kellően odafigyelünk, akkor semmi baj nem érhet bennünket, de ha nem vigyázunk eléggé, úgy könnyen megfázhatunk, súlyos esetekben pedig akár tüdőgyulladást is kaphatunk.

Nyári tüdőgyulladás

Még manapság is a tizedik vezető halálok között van a tüdőgyulladás (pneumonia). Általában kórokozó váltja ki a betegséget, ennek eredete leggyakrabban vírusos vagy bakteriális eredetű. A tünetek jellemzően hirtelen alakulnak ki, elesettség, hidegrázás, magas láz a kezdeti tünetegyüttes. Fokozatos kialakulás is előfordulhat, fáradtság, hőemelkedés a legjellemzőbb, később pedig megjelennek a légúti panaszok is.

Tüdőgyulladás nem a hideg időjárásban kapható csak el, a legmelegebb napokon is könnyedén kialakulhat, gyakran a helytelen légkondi használat következtében lesz beteg az ember.

Így kerüljük el a légkondik okozta tüdőgyulladást!

A nyári nagy meleget nem könnyű elviselni, és ilyenkor az emberek hajlamosak túlságosan is lehűteni a lakásukat. Ez ártalmas lehet, ugyanis hiába esik egy adott pillanatban jól a hideg levegő a szervezetünknek, könnyen megbetegedhetünk. A kinti rekkenő, harmincöt-negyven fokos forróság és a benti kellemes huszonöt fok között óriási lyuk tátong, a szervezet pedig nem mindig tud alkalmazkodni ehhez a nagy hőmérséklet különbséghez. Soha ne hűtsük túlságosan le a benti hőmérsékletet, bőven elég, ha a kintinél néhány fokkal hűvösebb van odabent.

Megfelelően karbantartott klímával elkerülhető a tüdőgyulladás

Az sem mindegy, hogy hol van a masina, és hol vagyunk mi. Egy másik szobában található meg, mint ahol állandóan vagyunk, vagy szinte közvetlenül a fejünk felett van? Kerüljük a gép melletti tartózkodást, hosszútávon teljesen egészségtelen, hogy felénk áramlik a hideg.

A nem megfelelően karbantartott gépek is könnyedén okozhatnak tüdőgyulladást. Ilyenkor a különböző baktériumok és gombák megtelepszenek a klímában, és akár legionárius betegséget is okozhatnak. A legionella baktérium által terjesztett tüdőgyulladás súlyos betegség, amely akár halálos kimenetelű lehet, de ezt el lehet kerülni a rendszeres tisztítással és a légkondicionáló időkénti karbantartásával. Ha hirtelen fellépő rosszullétet (vagy ritkább esetben fokozatosan kialakulót) észlelünk tüdőgyulladásra hasonlító tüneteket észlelve, akkor azonnal keressük fel az orvosunkat.