Közeledik a nyár, a forróság, lassacskán eljön az idő, amikor elkezdjük lehűteni a levegőt az irodában, az otthonunkban. Ezek a berendezések rendkívüli módon megkönnyítik az életünket, de nem árt, ha odafigyelünk néhány szabályra, különben könnyen betegség lehet a vége. A leggyakoribb problémák a különféle légúti megbetegedések, elsősorban a nátha.

A légkondicionáló gépek jobbára áldásos eszközök a forró nyári napokon, de könnyen átok is lehet, ha nem megfelelően használjuk őket. A leggyakrabban felső és alsó légúti megbetegedéseket okoznak, például orrfolyást és köhögést. Ha túlságosan sokáig ülünk a nem megfelelő hőmérsékletű szobában, akkor a tünetek krónikussá válhatnak, és makacsul ragaszkodni fognak hozzánk.

Ha szerencsénk van, akkor egy kis megfázással megússzuk a bajt, de a klímák sajnos más jellegű légzőszervi megbetegedéseket is okozhatnak, amelyek akár súlyos tünetekkel is járhatnak. Ilyen például a legionellózis. Ezt a betegséget egy baktérium okozza, amely nemcsak a klímában, hanem például a csapokon is megtelepedhet. A betegség tulajdonképpen a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek miatt alakul ki. A lappangási időszak hozzávetőlegesen két nap, mely után magas láz és izomfájdalom jelentkezhet.

A baktérium a tüdőt és a légutakat támadja meg, gyulladást okozva. Fokozott a kockázat az alkoholproblémákkal küzdők, a dohányosok és a tüdőbetegek körében. Amennyiben a betegség súlyos formát ölt, és nem kezelik, akkor test szerte jelentkező gyulladás alakulhat ki a szervezetben. A betegség, ha idejében el van csípve, akkor antibiotikumokkal megfelelően kezelhető. Ha bármi gyanúsat észlelünk magunkon, ne halogassuk felkeresni a háziorvost, mert komoly bajt is okozhat a legionellózis.

A klímák különféle légúti betegséget okozhatnak

A Pontiac láz egy enyhébb betegség, a beteg influenzaszerű tüneteket észlel magán ilyenkor. Sokkal könnyebben kezelhető, és nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a legionellózis.

A gombák is okozhatnak légúti megbetegedéseket, ezek elsősorban a nem megfelelően karbantartott gépek esetében következnek be. Az egyik leggyakoribb ilyen jellegű gombás fertőzést tüdő apergillosisnak (kannapenész) nevezik. A tünetek között szerepel a torok fájdalma, a beteg érezhet gyengeséget is. A szervezet fokozatosan gyengülhet, és egyre gyakrabban alakulhat ki gombás fertőzés, amely a test bármelyik területén felütheti a fejét. A kezeletlen betegség súlyos problémákhoz vezethet, de megfelelő kezeléssel meg lehet gyógyítani a pácienst, így nem szabad halogatni az orvost.

Természetesen nem tudunk minden klímaberendezést karbantartani, de az otthoni légkondinál mindig legyünk résen: ellenőriztessük rendszeres időközönként, lehetőleg ne üljünk túl közel a géphez, és ne használjuk a kinti hőmérséklethez képest alacsony hőfokon. Ha így teszünk, azzal drasztikusan csökkentjük a kockázatot, hogy bármit is elkapjunk.