Gyakran felmerülő kérdés szokott lenni, hogy a klímaberendezések cserélik-e a levegőt, érdemes-e szellőztetni használatuk közben, éjszaka vagy nappal, vagy az a legjobb, ha zárt ajtók mögött állandóan megy a masina.

A klíma és a szellőztetés

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a légkondicionáló gépek friss levegőt juttatnak a légtérbe, pedig pont az ellenkezője történik. A split klímák két részre vannak osztva, egy beltéri és egy kültéri egységre, amik egy csőpárral vannak összekötve. A levegő a beltéri egységben kering, ugyanaz a levegő jut vissza a légtérbe, kívülről friss levegő nem jut be.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk az otthonunkban a klímahasználat ideje alatt, legyen az tél vagy nyár. Utóbbi esetén a legjobb időszak a szellőztetésre természetesen az éjszaka, hiszen ekkor általában kellemesen lehűl már a levegő, és egyáltalán nincs szükség arra, hogy járjon a légkondi. Amennyiben bírjuk, és nem zavar, hogy meleg áramlik be a lakásba, akkor napközben is kitárhatjuk az ablakokat néhány percre.

Miért fontos a friss levegő?

Az oxigén könnyen elfogyhat, ha a teljesen zárt szobában vagy irodában sokan tartózkodnak. Ha nem jut friss levegő a légtérbe, akkor bárki könnyen rosszul érezheti magát, fejfájást, fáradtságot, dekoncentráltságot érezhet. A klímák szárítják a levegőt, könnyen okozhatnak légúti tüneteket, de a szemproblémák, gyulladások sem ritkák.

Mindig figyeljünk oda a megfelelő szellőztetésre, ha klímát használunk

Az egészségügyi problémákon túl szót kell ejteni még a páraképződésről is. A klíma mellett más gépek is szoktak működni, a mosás, a teregetés, a fürdés vagy zuhanyzás előidézi a páratartalom növekedését, és ha nincs megfelelő szellőztetés, akkor a falakon és a nyílászárókon csapódik le a pára, ami akár penészedést is okozhat.

Sok klímával fűteni is lehet, nem csak hűteni. A téli időszakban is nagyon fontos a megfelelő szellőztetés. Ilyenkor persze nem nyitjuk ki órákra az ablakokat és az ajtókat, de érdemes naponta többször néhány percre huzatot csinálni, és felfrissíteni az állott levegőt. Az intenzív szellőztetés azért is fontos ilyenkor, mert így nem hűlnek le a bútorok és a falak, míg résnyire kinyitott ablaknál ez megtörténik.

Ha még nincs annyira nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, akkor az ablak bukó helyzetbe állításával tartósan tudunk szellőztetni. Nyáron természetesen érdemes teljesen kinyitni az ablakokat, akár egész éjjelre is. Hajnalban vagy kora reggel pedig miután becsuktuk őket, be is kapcsolhatjuk újra a klímát.