Hallott már a H tarifáról vagy a GEO tarifáról? Még nem? Pedig klímás fűtésnél bizony jól jönnek ezek a speciális árszabások, amelyekkel jelentősen csökkenthetők az áramszámláink. Egyre több háztartásban merül fel, hogy a hagyományos fűtést kiegészítik vagy teljes egészében le is cserélik, és mellette / helyette klímával kívánják adni a meleget a lakásban. A közhiedelemmel ellentétben a klímával való fűtés nem pénzszórás, éppen ellenkezőleg, könnyedén tudunk olcsóbban fűteni, mint más módszerekkel, még ha elsőre hihetetlennek is hangzik.

Sokan számolgatnak, és mikor rájönnek, hogy nekik megérheti a klímával való fűtés, akkor elgondolkodnak a váltáson. Az ilyen jellegű fűtésnél lehetőség van igénybe venni kedvezményes áramtarifákat, ezáltal még jobban csökkenthetők a költségek.

A hőszivattyúk és hőszivattyús klímaberendezések számára létezik kétféle speciális díjszabás, melyek igénybevételével olcsóbban tudjuk üzemeltetni ezeket a gépeket.

Jelentős összegeket spórolhatunk, ha H vagy GEO tarifára váltunk

A H tarifa

A különféle megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszerek és hőszivattyúk számára biztosított tarifa, melyet csak és kizárólag a fűtési szezonban lehet igénybe venni. A fűtési szezon hivatalosan október 15-től április 15-ig tart. Ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni a kedvezményt, kéttarifás kialakítású mérőállásra van szükségünk, ezt villanyszerelő tudja kiépíteni szabályos módon. Az igénybevétel pontos feltételeiről az áramszolgáltató honlapján lehet érdeklődni. A folyamat elindításához ki kell tölteni a szükséges dokumentumokat, a pontos kialakításhoz pedig regisztrált villanyszerelővel kell egyeztetni, aki kiépíti végül a megfelelő elektromos hálózatot.

Mikor vehető igénybe a H tarifa klímák esetén?

Olyan klímát kell választani, melynek (fűtési) COP értéke több, mint 3. Ebben az esetben a fűtési szezonban a klímával igénybe vehető a kedvezményes áram.

A GEO tarifa

A H tarifával ellentétben a GEO tarifa kizárólag ELMŰ és ÉMÁSZ szolgáltatókkal szerződött személyek számára van lehetőség, meglévő vagy új hőszivattyús rendszerek üzemeltetésére vehető igénybe. Előnye, hogy nem csupán a fűtési szezonra, hanem egész évre szól a kedvezményes tarifa. Ennek azonban ára van, legnagyobb hátránya, hogy naponta húsz órát szolgáltatnak csak, az áramellátás kétszer két órára reggel és este leállításra kerül.

Amennyiben nem okoz számunkra problémát napi négy órás kiesés, akkor érdemes a GEO tarifát választani, ugyanis ezzel nyáron kedvezményesen lehet hűteni is.

A H tarifa ára nem lehet magasabb az éjszakai (vezérelt) áramnál, a GEO tarifa ára pedig az A1 lakossági tarifa 35%-a, vagyis kb. 23-24 Ft/kWh, míg a H tarifa bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh.a