A nyári hűvös és a téli meleg egy olyan megoldás, ami az otthoni és az üzleti életet is kényelmesebbé teszi. A jó hőmérséklet garantálja a jó pihenést, a kikapcsolódást, a mentális és fizikai egészséget is.

A munkahelyen megnöveli a termelékenységet és csökkenti a stresszt, hiszen mindenki szeret kényelmesen dolgozni. Azonban egy légkondicionáló megvásárlása előtt vegyük figyelembe az alábbi szempontokat.

1. Hova fogjuk telepíteni?

Az igazat megvallva, nem minden szoba rendelkezik azonos légkondicionáló igényekkel. Általában oda szokták beszerelni, ahol az ember több időt tölt el. Ezek a közös helyiségek, mint például a nappali és néhány esetben a hálószoba. A szobák száma és elrendezése rákényszeríthet minket, hogy egyet vagy többet üzemeljünk be. Vannak olyan készülékek is, amivel több szobát is hűthetünk vagy fűthetünk.

2. Fontos a szoba mérete

A készülék teljesítményének meg kell felelnie a szoba méretével. A kapacitását úgy lehet megnézni, hogy adott helyiség hány négyzetméter, ehhez kell igazítani a légkondi teljesítményét. Hogyha egy kisebb légkondit szerelünk fel egy nagyobb légtérben, az azt jelenti, hogy nem fogja rendesen ellátni a feladatát, és a számlát is csak növelni fogja. Fordított esetben felesleges kiadásokat akasztunk a nyakunkba.

3. Vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy milyen típusú klímát fogunk választani

Vannak a falra szerelhető alap modellek, amik esztétikusak, nem ütköznek a szobával, egyszerű a telepítésük és egyetlen helyiséget tudnak hűteni. Vannak olyan centralizált megoldások, amiket dupla mennyezettel lehet elérni, és általában irodákban, üzletekben szokták felhelyezni őket. Nem láthatóak, azonban egy családi házban megemelhetik a költségeket.

Vannak olyan mobil klímák, amik cserélhetőek, mozgathatóak, nem igényelnek telepítést, csupán egy szellőzőnyílásra van szükségük. Végül vannak olyan modulok is, amelyek több osztott eszközből állnak, különböző szobában helyezkednek el, azonban ugyanahhoz a kültéri egységhez csatlakoznak. 

4. Vásárlás előtt győződjünk meg a légkondicionáló tulajdonságairól is

A megfelelő teljesítmény mellett szükségünk lesz komfortra és jó közérzetre is. Fontos, hogy állítható legyen a termosztát, egynél több sebességgel bírjon, és beállíthassuk az irányt is. A szűrőknek elérhetőknek és könnyen kezelhetőnek kell lenniük az egyszerű tisztítás és karbantartás érdekében. Az elektrosztatikus szűrő jó, főleg az allergiások számára.

5. Ha lehet, mindig válasszuk az inverter technológiát

Ez maximalizálja és fokozza a légkondi hűtési képességét, nincs nagy hőmérséklet-változás, növekszik a kényelem, ráadásul megnő a hatékonyság is. Ezekkel a modellekkel spórolhatunk a villanyszámlánkon, miközben környezetbarát is. 

+1. Ha minden évben halogatjuk a vásárlást, akkor tűzzünk ki egy időpontot. Érdemes télen vagy tavasszal beruházni, mivel nyáron nőhet a kereslet, és ez befolyásolhatja a végleges árat.