Ma már egyáltalán nem számít különlegességnek, ha valakinek az otthonában klíma üzemel. Míg régen csak az irodaházakban vagy a nagyobb intézményekben volt, ma már egyre többen vásárolják meg magán használatra. Manapság nem csak a legnagyobb nyári forróságban szoktuk bekapcsolni, ugyanis ezek a modern készülékek a lakás hűtésén kívül, a hűvösebb időjárásban az otthonunk felfűtésére is használhatók.

Van néhány dolog, amelyre okvetlenül ügyelni kell még akkor, amikor ki szeretnénk választani és meg szeretnénk vásárolni a számunkra legmegfelelőbb klímát. Vásárlás után pedig van néhány dolog, amelyet észben kell tartanunk a rendszeres használat mellett.

Miért fontos, hogy megfelelő klímát vásároljunk?

Klímavásárlás előtt több dolgot is érdemes átgondolni. Mivel ez egy több évre szóló befektetés, sosem szabad első ránézésre, hasraütés szerűen kiválasztani. A legjobb, ha már vásárlás előtt szakember segítségét kérjük, aki majd elmagyarázza azt, melyik típusúak lehetnek számunkra tökéletesek. Tisztázni kell vásárlás előtt, hogy csak hűtésre vagy esetleg fűtésre is szeretnénk majd használni? Ezenkívül fel kell tennünk a kérdést, hogy mennyi pénzt szánunk rá? Az egyik legfontosabb dolog ezenkívül a telepítési helyiség nagysága. Ha ennek nem járunk eléggé utána, könnyen előfordulhat, hogy olyan klímát vásárolunk, melynek túl kicsi vagy épp hogy túl nagy a teljesítménye a mi lakásunkhoz képest.

Ha előbbi, akkor sokszor előfordulhat az, hogy egyszerűen nem képes felfűteni vagy nyáron lehűteni a lakást. Ilyenkor hamar elkezdi megemelni a villanyszámlát, emellett a túlterhelés miatt pedig előfordulhat, hogy a berendezés sokkal hamarabb megy tönkre. Ha elkezdjük használni az új klímát, mindig ügyeljünk pár dologra, melynek köszönhetően elkerülhetjük a kellemetlen vagy káros következményeket a berendezés üzemeltetése közben.

Így használjuk okosan a klímát

  1. Az első és talán legfontosabb, ha már kiválasztottuk a megfelelőt, akkor a beszerelését bízzuk inkább egy tapasztalt szakemberre. Ez azért is fontos, mert beszerelés során ügyelni kell arra, hogy a készülék működés közben majd ne közvetlenül ránk fújja a levegőt. Nem jó, ha például a nappaliban van felszerelve, közvetlenül a kanapé vagy az ülő alkalmatossággal szemben. Ha pedig a hálószobánkban fog helyet kapni a készülék, arra érdemes odafigyelni, hogy ne az ágyunkra fújja a levegőt. Sok kellemetlenséget tudunk magunknak okozni azzal, ha erre az egyszerű dologra nem figyelünk eléggé oda.
  2. Szakemberek szerint érdemes ősszel és tavasszal kitisztíttatni a légkondit és a szűrőberendezését is. Így meg tudjuk előzni azt, hogy a működés közben a lerakódott koszt és port keringesse folyamatosan a lakásban. A nem megfelelően karbantartott szűrőberendezés okozhat kellemetlen allergiás reakciót, szemégést, orrfolyást vagy akár torokfájást is. A megfelelő tisztítás során megszabadulhatunk a kosz mellett azoktól az apró kórokozóktól is, melyek a kondenzvízben szaporodtak el. Ezt a karbantartást is a legjobb, ha szakemberre bízzuk.
  3. Nyáron különösen fontos odafigyelni arra, hogy milyen hőfokra állítsuk be a légkondinkat otthon. A hőmérséklet ugyanis a kintihez képest maximum 5-8 fokkal legyen alacsonyabb. Ha túl hideg van a lakásban, hamar megfázhatunk, sőt még tüdőgyulladást is kaphatunk. Ha pedig ősszel vagy télen szeretnénk beüzemelni fűtés céljából a berendezést, akkor is ügyelnünk kell arra, hogy ne legyen túl nagy forróság bent, hiszen ha kilépünk a lakásból, hamar megfázhatunk. Ma már számos olyan típusú klímaberendezés található, amelyben található olyan üzemmód, ami fokozatosan képes lehűteni vagy éppen felfűteni a lakást. Érdemes használni ezt, hiszen ilyenkor fél-egy óránként fog csökkenni vagy nőni a lakás hőmérséklete. Nagyon hasznos tud lenni ez a funkció, hiszen így szervezetünket sem tesszük ki olyan hirtelen nagy hőmérséklet változásnak.
  4. A hatalmas kánikulában másra se vágyna az ember, minthogy az átforrósodott lakásban egy kis hűvös szellő érje. Ezzel azonban jobb óvatosnak lenni, különösen fontos arra odafigyelni, hogy a klíma sose legyen kimondottan felénk állítva. Az átmelegedett testünket érő hirtelen hideg levegő ugyanis nagyon sok bajt okozhat. Ilyenkor történik az, hogy a legnagyobb melegben leszünk betegek annyira, hogy akár még tüdőgyulladást is kaphatunk. Emellett okozhat még a hideg levegő légzési problémákat, szem és torok szárazságot, de akár bőrszárazságot is.
  5. Legyen szó téli esetleg nyári használatról, folyamatos üzemeltetés mellett a klíma szárítja a lakás levegőjét. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben. A légszárítás azonban néha jól is tud jönni.
  6. Ha a téli, hideg időben fűtésre nem is használjuk a klímánkat, azért érdemes lehet néha a téli hónapokban is beüzemelni. Ha hónapokig nincs bekapcsolva, könnyen előfordulhat, hogy a tömítések kiszáradnak ez idő alatt. Érdemes legalább havonta 10-20 percre ilyenkor járatni a készüléket, így meghosszabbíthatjuk az élettartamát.